Möbelvård - vita ringar och vattenskador på bordet

Vita ringar och vattenfläckar på bordet

Äldre möbler har ofta en ytbehandling som är mer känslig för påverkan än moderna möbler. Men även nyare möbler kan drabbas av märken och ringar efter glas och andra föremål. Oljade trämöbler blir också lätt ansatta av minsta lilla vätska. 

Vita ringar på bordsskivan kan uppstå om du exempelvis ställer ett glas med vätska eller något varmt föremål på bordet. Då kan det uppstå fukt som tränger ner i skivan och orsakar fula märken. Men det finns en hel rad med trick att ta till för att bli av med de vita ringarna: 

1) Liberon Ring remover. Polera in medlet med en mjuk trasa. 

2) Tandkräm. Tandkräm har en lätt slipande effekt. Viktigt dock att använda en vit tandkräm, inte en färgad. Tryck ut lite tandkräm i en trasa, gnugga över fläcken i mjuka cirkulära rörelser. Det kan vara bra att prova metoden på ett undanskymt ställe först, för att se hur medlet påverkar finishen. 

3) Hårtork. Eftersom det ofta är fukt som orsakat fläcken kan det vara en lösning att värma på fläcken för att få fukten att dunsta. Värm med en hårtork, använd en lägre temperatur och undvik att komma för nära träet. Sluta genast om du märker att ytan blir klibbig. 

4) Strykjärn. Enligt samma princip som med hårtorken går det att använda ett strykjärn för att värma bort fläcken. Lägg en bit absorberande bomullstyg eller smörplåtspapper över fläcken. Ställ in strykjärnet på den lägsta värmen. Ställ järnet över i fläcken i cirka 30 sekunder. Använd inte ånga. Upprepa två-tre gånger om fläcken inte går bort vid första försöket.    

5) Salt. Salt drar till sig fukt, och fungerar bäst på färskare vita fläckar. Blanda några droppar vatten med salt, och låt blandningen stå och dra över fläcken i cirka 10-20 minuter. Ta bort saltet med en torr eller lätt fuktad trasa. Undvik att gnugga runt, då saltet kan repa ytfinishen. 

6) Majonäs. Lägg på lite majonäs på området som ska behandlas. låt verka några timmar. Torka sedan bort överflödet och gnugga lätt på fläcken.