Måla om möbler

Att måla om en möbel är både roligt och kreativt. Du får chansen att göra en unik möbel som passar in perfekt i just ditt hem. Om det dessutom leder till att du förlänger livet på din möbel så är det också bra för miljö och klimat. 

 

Vilken färgtyp ska jag välja?

Det finns en rad olika färgtyper att välja på, vilket gör att du kan hitta en färgtyp som passar just dig och din möbel. 

 - Fusion mineral paint - en vattenbaserad akrylfärg som varken varken kräver grundfärg eller topplack. Resultatet blir jämnt och enhetligt. Passar bra för den som vill jobba med vaxer, decoupage, dekortransfers mm. Fungerar också som utomhusfärg.

- Annie Sloan Chalk Paint - en vattenbaserad färg som inte kräver grundfärg, men däremot behövs vaxas eller lackas efteråt. Fäster mycket bra, och kräver minimalt med förarbete. Passar bra för den som vill jobba med vaxer, decoupage, dekortransfers mm. Passar också mycket bra för den som vill jobba med andra kreativa effekter, som rost- eller ärgeffekter.

 -Milk Paint - en vattenbaserad färg som du får genom att blanda färgpulver med vatten. Ger en mycket levande och vacker känsla, som minner om äldre möbler. Kräver efterbehandling av något slag. Ett miljövänligt alternativ. Fungerar även för utomhusbruk om du stryker möbeln med tung oil.

 - Äggoljetempera - en gammal och historiskt välbeprövad färg, baserad på ägggula, linolja och pigment. Ett miljövänligt alternativ, som också är både mycket slitstarkt och mycket vackert. Ger levande ytor med skiftningar. Fungerar både för vägg, tak och snickerier. Endast för inomhusbruk.

 - Linoljefärg - en gammal traditionell färg, med basen i linolja. En skyddande och vårdande färgslag, som ger vackra och levande ytor. Fungerar både för inomhusbruk och utomhusbruk. En mångsidig färg som kan användas till både väggar, fasader, tak och snickerier. Fäster bra på det mesta. Har lång torktid. Passar bra för dig som vill göra ett miljövänligt val.            

 - Jotun Lady Supreme Finish: en klassisk snickerifärg som är mycket slitstark. Finns i fyra olika glansvärden. Resultatet blir enhetligt och jämnt. Kräver grundfärg. Passar mindre bra för den som vill skapa ett eget utryck med vax, schabloner, decoupage etc. Fungerar enbart inomhus.   

 

Välja glans

Vill du att din möbel ska vara glansig eller matt? För de flesta färger går det att välja vilken nivå av glans man vill ha. Jotun Lady Supreme Finish kommer i fyra olika glansnivåer. Äggoljetemperan blir matt i sitt grundutförande, men kan efter några veckors härdning borstas upp, för en blank yta. Fusion är också matt i sitt grundutförande, men för den som vill ha en glans kan man välja olika varianter av efterbehandling, både vaxer och lack.     

 

Måla möbler med väggfärg

Det är inte att rekommendera att måla möbler med väggfärg. Väggfärgen är anpassade för det mycket lätta slitaget som är på väggar. En möbel utsätt i regel för mycket hårdare slitage än en vägg. Väggfärgen kommer också att upplevas som sträv. 

 

Innan målning, förberedelser

Ta bort knoppar, beslag och annat löst på din möblel. 

Tvätta ren möbeln från fett och smuts med målartvätt. 

Bedöm därefter behovet av slipning. En trären yta behöver oftast ingen vidare förberedelse. Många ytor behöver dock förberedas genom att rugga upp ytan lätt med slippapper.

 

Jämna ut skador skavanker

Se över om din yta behöver någon mer åtgärd innan målning. Mindre repor och skador kan spacklas och slipas slät, för optimalt slutresultat. 

 

Måla på gammal färg?

I del flesta fall går det bra att måla över tidigare färglager. Se till att rengöra utan och rugga upp med slippapper innan målning. Torka bort slipdammet innan du börjar måla. Se också till att ta bort löst sittande färg. Färgen kan aldrig bli starkare än sitt underlag! En yta om tidigare målats med linoljefärg kan ibland vara svår att måla över med annan färg, särskilt om det rör sig om nyare måleri.  

 

När behöver man spärrgrund?

Vissa ytor riskerar att blöda igenom färgen. Det kan handla om ytor av ek, teak, körsbär etc. Det kanske också handla om nikotinskadade ytor. Vid målning av sådana ytor rekommenderas ett eller två lager med en spärrgrund. Vi rekommenderar Zinsser BIN, som har mycket gott renommé. 

 

Måste man grundmåla möbeln?

Den som målar med Jotun Lady Supreme Finish behöver grunda med ett lager grundfärg. För de andra färgtyperna hos Möbelbiten behövs dock i regel ingen grundfärg. Vissa blanka ytor blir dock bäst med ett lager häftgrund.

   

Måla en lackad yta?

Innan du målar en lackad yta, tvätta med målartvätt och rugga upp med slippapper. Tänk dock på att en del äldre lacker kan innehålla hälsofarliga ämnen. Se till att använd munskydd, och slipa inte inomhus. Torka bort slipdammet innan du börjar måla. 

 

Måla en vaxad eller polishbehandlad yta

En vaxad yta eller yta behandlad med möbelpolish behöver tvättas med lacknafta eller rödsprit, för att lösa upp rester av polish och vax. Tvätta därefter med målartvätt, och rugga sedan med slippapper. Torka bort slipdammet innan du börjar måla.

   

Pensel eller roller?

Valet mellan pensel och roller styrs dels av hyr din möbel ser ut, vilken finish du vill ha och vilken färgtyp du målar med. Kontakta oss gärna så kan vi ge råd inför ditt projekt.   

För större ytor blir det ofta bättre resultat med roller, oavsett färgtyp. Även linoljefärg går att rolla ut (men var noga med att inte förvara en använd roller inomhus, då den kan självantända).   

För linoljefärg och äggoljetempera rekommenderas penslar med naturborst. 

 

Tips för att undvika penseldrag

För att få en fin yta är det viktigt att jobba relativt snabbt och inte ha för mycket färg i pensel eller roller. Vid målning av en större yta kan det underlätta att späda färgen lite med vatten (OBS, gäller bara vattenbaserade färger), för att få ett jämnare resultat. Se också till att ta bort beslag och liknande innan målning, som kan hindra långa penseldrag. Jobba alltid i träådringens riktning.  

 

Efter målning

De flesta färger behöver tid för att härda, och uppnå full slitstyrka. Ofta kan man ändå använda sin möbel försiktigt under härdningstiden.  

 

Måste man vaxa eller lacka?

Vissa färger, som Annie Sloan Chalk Paint och Milk Paint kräver att man applicerar ett lager vax eller annan ytbehandling efter målning för att göra färgen slitstark. Men för de flesta andra färger behövs inte detta. 

Däremot kan man välja att vaxa av estetiska skäl, för att få ett särskilt uttryck på sin möbel. Vax används dels för att göra den målade ytan mer tålig, för att ge den glans, eller för att skapa vackra effekter.

Lack är i regel mer slitstarkt än vax. Det kan vara lämpligt att lacka ytor som utsätts för högt slitage, som köksluckor, köksmöbler, bordsskivor mm. Välj rätt lack för ditt ändamål. Vissa lacker kan ge en mjölkig effekt över mörka kulörer, och vissa lackar kan gulna över ljusa kulörer.

Hur rengör jag pensel och roller?

Om du målat med en vattenbaserad färg (som Fusion Mineral Paint, Annie Sloan Chalk Paint, Milk Paint eller Jotun Lady Supreme Finish) så rengörs roller och penslar med vatten. Om du målat med linoljefärg eller äggoljetempera rengörs penseln med linoljesåpa eller olivtvål.   

 

Övriga frågor

Kan jag måla om en IKEA-möbel? 

De allra flesta möbler kan målas om, och även billigare och enklare möbler gör att återuppliva med färg.