Schellack

Shellack är ett naturligt harts som utvinns från utsöndringar av lacksköldlusen, en insekt som lever på vissa träd, främst i Indien och Thailand. När utsöndringarna samlas in, renas och bearbetas, får man en harts som kallas shellack. Detta harts är en av de äldsta och mest mångsidiga naturliga polymererna som används i olika industriella och konstnärliga sammanhang.

Shellack är ett mångsidigt och historiskt betydelsefullt material med en rad användningsområden som sträcker sig från konst och hantverk till industri och medicin. Med rätt appliceringsteknik kan shellack ge vackra och hållbara resultat.

Egenskaper och tillverkning

Shellack är känt för sin glans, hårdhet och vidhäftningsförmåga. Det är lösligt i alkohol, vilket gör det lätt att applicera som en lösning på olika ytor. Den bearbetade produkten kan variera i färg från ljusgul till mörkröd beroende på reningsgraden och källan.

Fördelar:
 • Naturligt och miljövänligt
 • Enkel att applicera och reparera
 • Ger en vacker, hållbar yta
 • Snabb torktid
Begränsningar:
 • Känslig för alkohol och vatten
 • Kan gulna med tiden
 • Mindre hållbar än moderna syntetiska ytbehandlingar

 

Användningsområden

Ytbehandling

Ett av de mest kända användningsområdena för shellack är som ytbehandlingsmedel för trä. Shellack ger en vacker, skyddande yta som framhäver träets naturliga skönhet. Den används ofta inom möbelrestaurering och finare träarbeten eftersom den är lätt att applicera och ger en djup, varm lyster.

Konst och hantverk

Inom konstnärliga sammanhang används shellack som bindemedel för pigment i framställning av färger och bläck. Det används även i framställning av lacker och fernissor för konstverk. Konstnärer uppskattar shellacks snabba torktid och dess förmåga att skapa en hållbar och flexibel yta.

Elektronik

Shellack används också som isoleringsmaterial inom elektronik. Dess isolerande egenskaper gör det idealiskt för att skydda elektriska komponenter och förbättra deras livslängd.

Mat och medicin

Shellack används också inom livsmedelsindustrin som en naturlig beläggning för godis, frukt och piller. I medicin används den för att kapsla in läkemedel, vilket skyddar dem från fukt och ger kontrollerad frisättning i kroppen.

   

  Så här använder du schellack:  

  • Om du vill använda schellack för kvistförsegling, lös lite schellacksflingor i etanol eller lösningsmedel för schellack. Proportionerna bör vara ungefär 1 del schellack och 2 delar etanol/lösningsmedel. Låt blandningen dra tills schellacken löst upp sig.
  • Stryk en eller ett par tunna lager av lösningen över kvisten. Låt torka emellan varven. 
  • Vid målning med linoljefärg kan det bra att först göra en första strykning med färg, och stryka på schellackslöning först när första lagret torkat. Detta för att undvika glansiga fläckar genom färgen.  
  • Utomhus kan shellack användas för att försegla spikar och skruvar, för att hindra framtida genomblödningar av rost. I övrigt bör schellack inte användas utomhus. 
  • Efter schellackering behöver penseln rengöras omedelbart, då schellack torkar snabbt. Doppa penseln i etanol/sprit och tvätta sedan med såpa och vatten. Det går bra att använda en lite enklare pensel vid kvistlackering

   

  Övriga schellackprodukter

  Schellackspolityr

  Shellackspolityr är en traditionell metod för ytbehandling av trä, som ger en vacker, högblank finish. Det är en teknik som ofta används inom möbeltillverkning och restaurering för att ge träytor en djup, strålande glans och skydda dem från skador. Här finns färdig lösning av schellackflingor och sprit. 

  Shellackspolityr är en process där flera tunna lager av shellack appliceras och poleras för att skapa en jämn, spegelblank yta. Detta skiljer sig från enklare appliceringar av shellack genom att det kräver många lager och en särskild teknik för att uppnå den eftertraktade glansen.

  Material och verktyg

  För att applicera shellackspolityr behöver du:

  • Shellackflingor: Dessa löses upp i denaturerad alkohol. Schellacksflingor hittar du här. Alternativt använder du en färdig lösning, som finns här
  • Denaturerad alkohol: Används som lösningsmedel för shellacken.
  • Paddar: En applikator tillverkad av en mjuk bomullstrasa fylld med bomullsvadd.
  • Pimpsten: Används för att fylla porer i träet.
  • Olja: Olivolja eller mineralolja används ibland för att hjälpa till att jämna ut ytan under poleringen.
  Steg-för-steg-anvisningar
  1. Förberedelse: Blanda shellackflingor med denaturerad alkohol för att skapa en shellacklösning. Låt blandningen stå tills flingorna är helt upplösta.

  2. Försegla ytan: Applicera ett tunt lager shellack med en pensel för att försegla träets yta. Låt det torka helt.

  3. Fyllning av porer: Använd fin pimpsten och en pad för att fylla träets porer. Doppa paden i shellacklösningen och applicera pimpsten på ytan. Gnugga i cirkulära rörelser tills porerna är fyllda och ytan är jämn.

  4. Applicera shellack: Gör en pad genom att vika en bomullstrasa runt en boll av bomullsvadd. Doppa paden i shellacklösningen och pressa ut överskottet. Applicera shellacken med långa, överlappande svep i en åttaformad rörelse. Detta hjälper till att undvika linjer och ojämnheter.

  5. Bygga lager: Låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa. Bygg upp flera tunna lager, vanligtvis minst 15-20, för att uppnå en djup, blank yta.

  6. Polering: Efter att ha applicerat flera lager shellack, kan du börja polera ytan. Använd en pad lätt fuktad med alkohol och en liten mängd olja för att jämna ut ytan. Polera i långa, jämna rörelser tills ytan blir spegelblank.

  7. Slutlig behandling: När ytan är blank och jämn, torka bort eventuell kvarvarande olja med en ren, torr trasa. Låt ytan härda i några dagar för att säkerställa att shellacken är helt torr och hård.

  Fördelar och begränsningar

  Fördelar:

  • Ger en otroligt djup och glänsande finish.
  • Framhäver träets naturliga skönhet.
  • Lätt att reparera om det blir skador eller repor.

  Begränsningar:

  • Tidskrävande process som kräver skicklighet.
  • Ytan blir något känslig för värme, alkohol och vatten.
  • Kräver regelbundet underhåll för att behålla sin glans.

   

  Schellacksstång

  Schellackstänger är en snabbhärdande, miljövänlig och slipbar specialprodukt av renaste bladschellack i många olika nyanser, för lagning i matterade och polerade trä- och stenytor. Användbar för olika skador, t ex kvisthål, djupa sprickor, intryckningar, kantskador och känsliga ställen i trä och laminat. 

  Smält schellackstången med en schellacksmältare, eller dyl. Schellacken stelnar med en gång och fastnar i träet. Överskott slipas eller skärs bort med ett skarpt stämjärn. Reparationen är ljusäkta, krymper inte och ändrar inte färg. 

   

  Isolergrundfärg BIN

   

  Zinsser B-I-N Isoleringsgrund är en vit schellackbaserad kvist- och isoleringsgrund.  Den fäster på alla ytor utan slipning och kan övermålas med alla färger efter 45 minuter. B-I-N Isoleringsgrund har en hög täckförmåga och isolerar alla fläckar, samt isolerar mot dålig lukt. 

   

  Använd Zinsser B.I.N. Isoleringsgrund för att försegla genomblödning av kvistar, ek m.m. B-I-N Isoleringsgrund täcker även fläckar av vatten, fett och rost m.m och fäster på nästan alla ytor som t.ex. blank lackfärg, klarlack, glaserat kakel, metall, porslin och MDF.

  B.I.N Isoleringsgrund appliceras när luft- och yttemperatur är mellan -18°C till 32°C. 

  Förutom att isolera kvistar och andra genomblödande underlag, så fungerar färgen för att isolera dålig lukt, rökskador, vattenskador, oljefläckar mm. Färgen bildar också ett jämt lager över ytor med mindre oregelbundenheter, som porer eller mindre ojämnheter

  Kan användas för att grundmåla större ytor, eller för att måla punktvis. Kvistar isoleras bäst med 2 strykningar.   

  Burk på 1 liter. I liter räcker till ca 10-12 kvm. 

  Verktyg rengöres med t-röd.