Så målar du med Fusion mineral paint

Fusion™ Mineral Paint är en vattenbaserad akrylfärg som passar utmärkt till många av hemmaprojekten.

Färgen är mycket uppskattad för sina många goda kvaliteter.

 - Kräver inte mycket förarbete.

 - Kan användas på de flesta underlag, som trä, textil, metall, glas mm.

 - Täcker mycket bra, tack vare naturliga mineralpigment.

 - Kräver ingen grundfärg.

 - Kräver inget vax eller lack.

 - Lätt att få ett jämn resultat. 

 - Torkar mycket snabbt

 

Innan målning, förberedelser

Börja med att tvätta ren din yta från fett och smuts. Använd Fusion TSP eller vanlig målartvätt.

Bedöm därefter behovet av slipning. En trären yta behöver oftast ingen vidare förberedelse. Många ytor behöver dock förberedas genom att rugga upp ytan lätt med slippapper.

Behövs grundfärg eller spärrgrund?

De flesta ytor behöver inte grundmålas. Det finns dock undantag. En mycket blank yta, som glas, plast, eller vissa laminerade material behöver grundmålas med ett lager häftgrund. Vi rekommenderar Fusion Ultra grip. Måla ett tunt lager Ultra grip, och låt torka 12 timmar innan det är dags för nästa lager.     

Vissa ytor riskerar också att blöda igenom färgen. Det kan handla om ytor av ek, teak, körsbär etc. Det kanske också handla om nikotinskadade ytor. Vid målning av sådana ytor rekommenderas ett eller två lager med en spärrgrund. Vi rekommenderar Zinsser BIN, som har mycket gott renommé.    

Jämna ut skavanker

Se över om din yta behöver någon mer åtgärd innan målning. Mindre repor och skador kan spacklas och slipas slät, för optimalt slutresultat. 

Måla på gammal färg?

I del flesta fall går det bra att måla över tidigare färglager. Se till att rengöra utan och rugga upp med slippapper innan målning. Se också till att ta bort löst sittande färg. Färgen kan aldrig bli starkare än sitt underlag!

Fusion fäster dåligt på ytor som nyligen målats med linoljefärg. På äldre ytor brukar färgen dock fästa bra. prova lite försiktigt innan du målar.  

Måla en vaxad eller lackad yta?

Innan du målar en lackad yta, tvätta med målartvätt och rugga upp med slippapper. 

En vaxad yta eller yta behandlad med möbelpolish behöver tvättas med lacknafta eller rödsprit, för att lösa upp rester av polish och vax. Tvätta därefter med målartvätt, och rugga sedan med slippapper. 

 

Måla med Fusion mineral paint

När du är klar med förberedelserna är det dags att måla! Fusion luktar nästan inget, och det går bra att måla i hemmet, utan att riskera starka lukter. 

Måla i långa drag, men arbeta inte för länge på varje del. Använd inte för mycket färg. Det är bättre att måla flera tunna lager än ett tjockt. 

Färgen är dammtorr efter två timmar, och övermålningsbar efter fyra timmar.

 

Pensel eller roller?

Fusion appliceras med fördel med en fin skumroller eller en fin syntetpensel. För större ytor blir det ofta bättre resultat med roller.  

 

Tips för att undvika penseldrag

För att få en fin yta är det viktigt att jobba relativt snabbt och inte ha för mycket färg i pensel eller roller. Vid målning av en större yta kan det underlätta att späda färgen lite med vatten, för att få ett jämnare resultat. Se också till att ta bort beslag och liknande, som kan hindra långa penseldrag. jobba alltid i träådringens riktning.   

 

Efter målning

Vänta fyra timmar mellan målning av lager ett och lager två. Färgen behöver cirka tre veckor för att härda fullt ut. Under härdningstiden kan man använda sin möbel försiktigt. 

 

Måste man vaxa eller lacka?

I de flesta fall måste man inte vaxa eller lacka efter målning, men man kan vilja göra det av estetiska skäl.

Vax används dels för att göra den målade ytan mer tålig, för att ge den glans, eller för att skapa vackra effekter.

Lack är i regel mer slitstarkt än vax. Det kan vara lämpligt att lacka ytor som utsätts för högt slitage, som köksluckor, köksmöbler, bordsskivor mm. Välj rätt lack för ditt ändamål. Vissa lacker kan ge en mjölkig effekt över mörka kulörer, och vissa lackar kan gulna över ljusa kulörer.

Hur rengör jag pensel och roller?

Fusion är vatten baserad, och redskapen rengöra i vatten. Det går också att ställa penseln i vatten mellan målning.   

 

Övriga frågor

Kan man måla med Fusion utomhus?

Fusion är uv-beständig och fungerar utmärkt även för objekt utomhus. Om man målar exempelvis en utemöbel är det viktigt att måla runt om, för att hålla fukt ute.  

Kan jag måla på tyg? 

Ja, det går bra. Undvik att måla tyger med långa lösa fibrer, som plysch/sammet. Andra typer av tyg går bra att måla. Det går också bra att måla på skinn, och fuskskinn. Eller varför inte måla skorna!?

 

Hur mycket färg behöver jag? 
Färgen är dryg, en burk på 500 ml räcker till cirka 7 kvadratmeter. Färgen kan spädas med vatten, om man exempelvis hamnar i en situation att färgen inte räcker och man bara har lite kvar att måla.

 

 

Är färgen milljövänlig?
Fusion Mineral Paint är blyfri, phlalatfri, formaldehydfri, ammoniakfri, luktfri och fri flyktiga organiska föreningar (VOC).  

 

Kan jag måla mina köksluckor med Fusion?

Det går utmärkt! I ett kök är det extra viktigt med förarbetet. Se till att få bort fett och smuts. Glatta luckor behöver grundas med Ultra grip. Träluckor som kan blöda igenom behöver grundas med spärrgrund, tex. Zinsser BIN. Då köket utsätts för högt slitage rekommenderar vi att lacka luckorna efter målning.

Kan jag måla en IKEA-möbel med Fusion? 

De allra flesta möbler kan målas med Fusion! En mycket glansig möbel, tex en  möbel i laminat, kan behöva grundas med Ultra grip innan målning. Även enklare möbler, som exempelvis Kallaxhyllor,  blir som nya med Fusion.  

Måla kakel med Fusion mineral paint?

Det går utmärkt att måla en kaklad. Börja med att tvätta av ytan. Sedan behöver  ytan grundas med Fusion Ultra Grip. Därefter kan du måla med Fusion Mineral Paint.