Så målar du med Annie Sloan Chalk Paint

Chalk Paint™ är en dekorativ möbelfärg utvecklad av Annie Sloan. Färgen är designad för att för att vara enkel, snabb och pålitlig att använda. Chalk Paint™ kräver mycket sällan någon förberedelse, såsom slipning eller grundning, och den kan användas inomhus eller utomhus på nästan vilken yta som helst. Chalk Paint™ kan användas på de festa material - den fungerar på trä, metall, melamin, tyg, betong, och till och med glas. Färgens popularitet bygger mycket på att den kräver så lite förarbete och för dess vackra resultat. 

Chalk Paint™ är vattenbaserad, giftfri och luftfri färg. Den har mycket låga nivåer av VOC-halter.  
 
Instruktion
 

 - Ta bort beslag och annat som kan störa målningen

 - Rengör ditt objekt med målartvätt

 - Rör om försiktigt i färgburken

 - Färgen torkar snabbt, häll gärna upp lite färg i ett tråg istället för att doppa penseln direkt i burken. 

  - När du målar, rör penseln åt alla håll, måla oregelbundet. 

 - Låt första lagret färg torka i 1-3 timmar. Måla sedan andra lagret på samma sätt. 

 - När lager två torkat, applicera Chalk Paint™ Wax på samma sätt som du gjorde med färgen. Använd en vaxborste eller luddfri trasa för att applicera vaxet.  Arbeta i sektioner och ta bort eventuellt överflöd med en luddfri trasa när du är klar. Säkerställ att vaxet täcker alla målade ytor. Vaxet ger din möbel skydd mot slitage, men det ger dessutom den målade ytan en djupare och mer spännande kulör. 

 - Klart! Du kan använda möbeln så snart vaxet är tort, men observera att det tar upp till 2 veckor för vaxet att härda fullt ut. Var försiktig med din möbel tills dess den har härdat klart. 

 

Innan målning, förberedelser

Börja med att tvätta ren din yta från fett och smuts. Använd vanlig målartvätt.

 

Jämna ut skavanker

Se över om din yta behöver någon mer åtgärd innan målning. Mindre repor och skador kan spacklas och slipas slät, för optimalt slutresultat. 

 

Pensel eller roller?

Chalk paint är utvecklad för att ge en synlig struktur och tydliga penseldrag. Måla därför gärna med en kraftig pensel med naturhår. Du behöver inte måla i raka linjer, utan måla kors och tvärs för att skapa en levande yta. 

Det går också utmärkt att rolla färgen. Tänk på att applicera färgen snabbt och och inte bearbeta ytan för mycket.  

 

Sprutmåla med chalk paint

Det går också att sprutmåla med chalk paint, men du måste experimentera för att få rätt resultat med din specifika modell av spruta. Det finns ingen universell proportion av färg till vatten, utan detta måste justeras utifrån sprutans egenskaper samt nyans, då olika nyanser har olika viskositet.

Det är inte rekommenderat att använda en ren tryckluftspruta så den halten av fasta partiklar i Chalk Paint™ kommer att skada munstycket.

Det är också lättare att lyckas bra med varm färg. Placera burken med Chalk Paint™ i ett vattenbad med mycket varmt vatten i 15 minuter. Som en utgångspunkt, späd ut till strax under 20% med rent vatten och justera sedan efter behov.

Du kan också addera ett torkningnshämmande medel, för att få en jämnare yta.

Här hittar du ytterligare instruktioner kring detta.  

 

Måla på gammal färg?

I del flesta fall går det bra att måla över tidigare färglager. Se till att rengöra innan, och ta bort löst sittande färg. Färgen kan aldrig bli starkare än sitt underlag!

  

Hur mycket färg behöver jag?

Som en grov vägledning täcker en liter Chalk Paint™ ungefär 13 kvadratmeter. Vanligtvis räcker ett till två lager färg. Chalk Paint™ fäster på nästan alla ytor, och det finns sällan något behov av att slipa eller grundmåla innan målning

 

Måste jag vaxa efter att jag målat? 

Att avsluta Chalk Paint™ med antingen vax eller lack är avgörande för ett lyckat resultat. Vax används dels för att göra den målade ytan mer tålig, för att ge den glans, eller för att skapa vackra effekter. Vaxet bidrar till att försegla ytan under många år framöver och skyddar mot repor och vattenmärken.

Chalk Paint™ Wax är den perfekta kompletteringen till Chalk Paint™. Den ökar hållbarheten, fördjupar färgerna något och ger en lätt glans. Applicera vaxet med en vaxpensel eller luddfri trasa. Ta bort eventuellt överskottssittande vax med en luddfri trasa.

Som en mycket grov uppskattning så behöver du en 500 ml burk vax för varje 3-4 liter färg. Åtgången varierar beroende på hur många lager färg eller vax du använder för att täcka en yta. Om vaxburken återförsluts ordentligt med locket så håller vaxet mycket länge. 

Efter att du har applicerat Chalk Paint™ Wax så torkar det snabbt och känns torrt vid beröring. Det kan dock vara bra att ha i åtankte att vaxet tar mellan 5 till 21 dagar innan det blir fullt genomhärdat, beroende på temperatur. 

Du kan använda din färdiga möbel direkt, men du kanske behöver behandla den med extra försiktighet tills vaxet har härdat helt. När vaxet väl härdat kommer din möbel stå emot normalt slitage. En möbel som som utsätts för hårt slitage, som exempelvis köksmöbler, kan det istället vara en god idé att lacka (läs mer nedan). 

Chalk Paint™ Wax är livsmedelssäkert och leksakssäkert när det har härdat helt.

 

Hur du vårdar dina målade och vaxade möbel 

Om din yta behöver rengöras så räcker det oftast med en lätt avtorkning med en fuktig/torr mikrofiberduk. 

Svårare fläckar på vaxade möbler kan ofta avlägsnas med lite Clear Chalk Paint™ Wax på en trasa, vilket fungerar som en suddgummi. Om du väljer att använda rengöringsmedel kommer du så småningom att nöta bort vaxet, men om du föredrar att använda ett milt rengöringsmedel appliceras den med en trasa och testas först på en osynlig plats. Regelbunden användning av rengöringsprodukter kan med tiden göra att det krävs en omvaxning.

Använd alltid underlägg och glasunderlägg för att skydda dina målade och vaxade ytor. Undvik extrema temperaturer eller fuktighet. Tänk på att vax löses upp av alkohol. Undvik aerosolspraypolermedel eftersom de kan innehålla lösningsmedel eller silikon som kan lösa upp vaxet.

 

Lacka

Lack är i regel mer slitstarkt än vax. Det kan vara lämpligt att lacka ytor som utsätts för högt slitage, som köksluckor, köksmöbler, bordsskivor mm. 

En 750 ml burk Chalk Paint™ Lacquer täcker cirka 19 kvadratmeter, men detta kan variera beroende på materialets absorptionsförmåga. För bästa resultat bör lacken appliceras i mycket tunna lager. Resultaten kan också variera beroende på tidigare behandling av ytan.

När du applicerar Chalk Paint™ Lacquer, tänk på att det är en penetrerande finish som kan bidra till att garvämnen eller fläckar från träet dras upp genom färgen. Detta kan vara särskilt märkbart på vita färger, vilket då visar sig som gula fläck. Testa alltid Chalk Paint™ och Lacquer på flera områden innan du påbörjar ditt projekt. Om en fläck uppstår, applicera en fläckblockerare direkt över hela ytan innan du målar och lackerar igen.

 

Målning av betsade ytor

Chalk Paint™ är en porös färg, vilket innebär att när färgen appliceras på en yta som har oljats eller färgats, drar den upp fläcken genom ytan och in i färgen, vilket orsakar missfärgning. Vid målning av oljade och betsade möbler rekommenderas därför grundmålning med spärrgrund, exempelvis Zinsser BIN.  

Även möbler från 1930-talet och 1940-talet kan kan vara behandlade på ett sätt som gör att det är lämplig att grunda med spärrgrund innan målning. Även obehandlad furu kan orsaka genomslag vid kvistar. Vi målning av sådana ytor räcker det att isolera kvistarna med kvistlack. 

Om du är osäker på hur ditt underlag kommer att reagera kan du provmåla en liten bit av ytan. Du kan också efterbehandla redan uppstådda genomslag genom att applicera spärrgrund eller kvistlack över enskilda fläckar, eller en hel yta, och måla sedan på nytt med chalk paint.  

 

Måla teak

Chalk Paint™ rekommenderas inte för teak eller andra oljiga träslag. Testa alltid om du är osäker!  

 

Fixa mindre skador i färgen

Om din målade yta fått skador eller blivit slitet är det inte rekommenderat att enbart måla över den skadade ytan, då det riskerar att uppstå nyanskillnader mellan ny och gammal färg.

När underhåll krävs är det istället rekommenderat att måla hela ytan på det påverkade området, exempelvis en hel lådfront. framsidan av en möbel (till exempel en lådfront). Det finns ofta ingen anledning att måla om hela rummet eller hela möbeln. Men för att spara tid är det värt att testa genom att först måla enbart det berörda området. Om det ser bra ut kan du försegla.

 

Blanda egna nyanser

Färgerna i Chalk Paint™-sortimentet varierar från mjuka och bleka till ljusa och starka. Annie's noggrant utvalda färgpalett är mycket flexibel eftersom du kan blanda färger tillsammans helt efter dna egna preferenser. 

De flesta av färgerna innehåller inte svart pigment som kan "smutsa ner" färger vid blandning. Om du vill göra en färg ljusare, tillsätt Old White eller Pure.

Ta reda på ungefär vilken proportion du behöver genom att experimentera – du kan använda dina fingrar för att dutta och blanda färger, eller en tesked för att göra små mängder. Börja med en klick av din valda färg och tillsätt sakta Old White eller Pure.  

 

Måla väggar med Chalk Paint

Det går utmärkt att måla väggarna med Chalk Paint™, och det ger en underbar textur och ett matt utseende. Använd en stor pensel för att applicera färgen. Det går också att rolla ut färgen, men då går det åt mer färg och man får inte riktigt samma fina finish. Du kan sedan välja om du vill vaxa väggen eller lämna den ovaxad. För kök, badrum och väggar som kräver en tålig och avtorkningsbar finish så rekommenderas Wall Paint by Annie Sloan. 

Här kan du se en instruktionsfilm kring hur du målar väggar med pensel.

 

Måla golv med chalk paint

Du kan använda Chalk Paint™ för att förvandla gamla betong- och trägolv, även om de är lackerade. Applicera bara två eller tre lager Chalk Paint™ och avsluta med Chalk Paint™ Lacquer för hållbarhet.

Testa alltid färgen och lacken på några områden av golvet innan du börjar, för att kontrollera om några fläckar kommer att blöda igenom. Chalk Paint™ Lacquer drar ofta igenom fläckar som Chalk Paint™ inte gör, så det är viktigt att testa med båda.

För mer detaljerad information om målning av golv, se Annie's instruktionsvideo genom att klicka här.

 

Måla på metall

Du kan måla direkt på alla typer av metaller. Chalk Paint™ kan användas för att förnya gammalt mässing och andra metallbeslag och armaturer. Den kan till och med täcka och sakta ned rost. Eventuella rostangrepp bör dock slipas och behandlas med en rosthämmande medel innan målning.

 

Måla på sten, tegel och marmor

Chalk Paint™ fäster mycket bra på eldstäder av marmor, sten och tegel. Den kan också användas för att måla på element. Se till att elementet är kall innan du börjar måla för att förhindra att färgen spricker. Du kan lämna färgen ovaxad eller avsluta med Clear Chalk Paint™ Wax om du så önskar. Kom ihåg att låta vaxet härda i 48 timmar innan du utsätter det för värme.

 

Måla utomhus med chalk paint

Chalk Paint™ fungerar även för användning utomhus. Den är särskilt bra på tegel, betong, sten och terrakotta. Chalk Paint™ är en vattenbaserad dekorativ färg och har inga väderbeständiga eller skyddande egenskaper. Beroende på den önskade utseendet och de platspecifika förhållandena kan det vara nödvändigt med ett nytt lager med jämna mellanrum.

På horisontella ytor och trädgårdsmöbler, använd Chalk Paint™ Lacquer. Chalk Paint™ Lacquer är en slitstark, vattenbaserad polyakryllack med inbyggt UV-skydd och den är vattentålig, vilket gör den idealisk för utomhusbruk.

För mer information om målning utomhus, se Annie's handledning här.

 

Barnrum och leksaker

Både Chalk Paint™ och Wall Paint är ofarliga och helt säkra för barnmöbler och väggar. Utöver detta har prover av Chalk Paint™, Wall Paint och Chalk Paint™ Wax oberoende testats och certifierats som leksaksäkra enligt strikta europeiska regler (EN-71). Vi rekommenderar att för föremål som barn kan föra till sina munnar bör vaxet tillåtas härda i 5–21 dagar för att säkerställa att det har stelnat helt. 

 

Måla under graviditet

Vi rekommenderar gravida kvinnor att be någon annan att applicera Chalk Paint™ Wax åt dem. Även om det inte finns något skadligt i vaxet i sig kan ångorna som bildas när vaxet torkar orsaka en känsla av yrsel, vilket gravida kvinnor kan vara mer känsliga för. Det finns inga varaktiga skadliga effekter av att använda Chalk Paint™ Wax, bara den omedelbara risken för att känna sig yr eller snurrig.